Lakbermánia

Design-körúton 11. – Patella

A mai bejegyzésben Olaszországba repítelek – persze csak átvitt értelemben – egy lámpa megcsodálásának erejéig. A palermói székhelyű Cut&Paste cég terméke a Patella névre hallgató papírból készült lámpaernyő, amelynek díszítő motívumait a szintén Palermóban található, a 15. században épült, arab eredetű Abatellis Palotája ihlette. Szép otthont! 🙂 Ildikó... Tovább »

Készíts sziluettképet!

Egy kép a falon – többet árul el rólad, mint gondolnád. Lehet tájkép, csendélet, családi kép, portré; festmény vagy fotó. Egy közös bennük: általában úgy veszed őket. Pedig nagyszerűeket tudnál alkotni, saját magad is! Többféleképpen készíthetsz ilyen képet magadnak, például festéssel – “sablon” alapján -, vagy “matricázással“, egyik sem bonyolult ügy. Szép otthont! 🙂 Ildikó... Tovább »

Design-körúton 10. – piknikkosár álcázva

Már az idejét sem tudom, hogy mikor indítottam útjára a dizájnkörút-sorozatom legutóbbi részét, úgyhogy már biztos itt az ideje a tizediknek! (De, most néztem utána, egyrészt kíváncsiságból, másrészt a tényszerűség miatt: február 16-án indult a kilencedik. Az nem mostanában volt már…) Arra gondoltam, ha már piknikezéssel indítottam ezt a hetet, akkor maradjunk ennél témánál, legalább… Tovább »

Parafadugó

ajandekutalvany „Dugó, fadugó, bing-beng bent van a lukban, Dugó, fadugó, a parafadugó..” – hangzik el a Hofi-Koós előadóduó Macskaduettjében. Itt a dugó felhasználásának egyetlen célja volt: az egérlyukakat kellett vele eldugaszolni, hogy az egér ne jöhessen ki onnan. Ez is egyfajta ötletes megközelítése a parafadugó használatának. A dalnak csupán egy aprócska hibája van: nem tér ki… Tovább »

Bőrönd – újragondolva

Emlékszem, gyerekkoromban nem szerettem a régi dolgokat. Megrémített az a régi illat, ami körüllengte azokat a tárgyakat. Aztán ahogy telt-múlt az idő, lassan már rám is lehetne mondani, hogy régi – persze, ez nézőpont kérdése -, és már nem rémületet érzek, hanem bűvöletet. Főleg akkor, amikor régi tárgyakat látok újraéledni, leporolva, új külsővel, akár új… Tovább »

Vállfáról másképp

Talán már kezdünk hozzászokni, hogy a lakberendezésben bármit új szerepbe bújtathatunk. Itt nincs lehetetlen – maximum csak tehetetlen, vagyis ötletszegény… Szerencsére azonban ezen nagyon könnyen változtathatunk. Nézzünk most néhány inspiráló képet azzal kapcsolatban, hogy mit tehetsz akkor, ha túl sok vállfád van otthon. Először is, válogasd ki őket anyag, szín, méret és forma szerint, aztán… Tovább »

A konyhák konyhája

Korábban már írtam pár bejegyzést a konyhákkal kapcsolatban. Fejtegettem, hogy milyen gyönyörűek a színes konyhák, valamint írtam az ideális konyha ismérveiről is. Most pedig nézzük a részleteket. Az jutott az eszembe, hogy a konyhatündéreket – vagy a tündérnek éppen nem nevezhető, konyhában mesterkedőket – alapvetően 4 csoportba sorolhatjuk: aki szeret főzni, és tud is; aki… Tovább »

Katalán loft

Ez a Barcelonában található lakás több szempontból is figyelemreméltó. A lakás adottságait remekül kihasználták. Micsoda nagy előnye ennek a stílusnak, hogy nem kell – sőt, szinte tilos! – elrejteni az épületgépészeti elemeket. Míg más adottságú lakásokban általában rengeteg idő eltelik a csövek gipszkarton mögé bújtatásával, itt ezt a lépést nyugodt szívvel átugorhatjuk. Mindenhonnan jól láthatóak… Tovább »

Design-körúton 9. – középpontban a gyerekek

A körutazás során talán még ilyen messze nem is jártunk, ugyanis a mostani uticélunk Kanada, és a Judson Beaumont-féle Straight Line Designs Inc. szuper-egyedi termékei. A 8 fős design-csapat nem ismer lehetetlent, kezük és fantáziájuk nyomán bármi megszülethet. Bár nekem úgy tűnik, nemcsak a gyerekek életét próbálják vidámabbá varázsolni bútoraikkal, Észak-Amerikában és külföldön számos közintézmény… Tovább »

Könyv-art

  Megszoktuk már, és egy kicsit unalmas is, hogy a sok-sok könyvünket szépen egymás mellé állítva sorakoztatjuk a könyvespolcon, szín szerint, téma szerint, méret szerint, író szerint, vagy ki tudja, még mi alapján szoktuk csoportosítani. De miért ne lehetne a könyvek tárolásának is új értelmet adni?!     Ha valami egész újat szeretnél könyv-téren is… Tovább »

Növények otthon

A lakberendezés folyamatosan fejlődik. Új dolgok jönnek létre, régi dolgok kapnak új köntöst. Új bútorok, új design, új forma, új színek, új szelek. Emellett az én tapasztalatom az, hogy van a lakberendezésnek több szegmense is, amiknek sokkal kevesebb figyelem jut. Ezek közül választottam most egyet, ami nem más, mint a növények tartása otthonunkban. Várjunk csak,… Tovább »

Design-körúton 5.

Az ötödik állomás egy kis kitérő Svájcba, a designer pedig Michael Rösing és csapata. Munkájuk nyomán legfőképpen a metropolitan stílus kedvelői varázsolhatják otthonukba kedvenc nagyvárosuk lézer-gravírozott változatát, nem is egy, hanem rögtön 2 változatban, két külön helyiségbe. Kitalálod, hogy mi ez? Első ránézésre még akár falmatricának is tűnhet. De ez nem az. Ez egészen más…. Tovább »

Design-körúton 4.

Ebben a bejegyzésben irány a szomszédos Szlovákia. A természetes anyagok kedvelői örülhetnek igazán, Veronika Paluchova keze munkái láttán. A fiatal designer fával dolgozik, és alkotásaiba a funkcionalitáson túl igyekszik mindig belecsempészni egy kis vidámságot, humort is. Képek Szép otthont! 🙂 Ildikó... Tovább »

Design-körúton 3.

Hogyan lehetséges kialakítani 15m2-en nappalit, étkezőt, hálót és dolgozót? A válasz egyszerű. Hála az oroszok által feltalált matrjoska-babának. És hála a svédeknek – ismét! – hogy megszállta őket az alkotó szellem az egymásba rakható babák láttán… Mindössze egy bútordarab, ami képes átalakulni aszerint, hogy éppen milyen helyiségre van igény. A szögletes bútorelemek – amellett, hogy… Tovább »

Design-körúton 2.

Egyik korábbi bejegyzésemben sok képet mutattam be gyönyörű, otthonos előszobákról. Ezekben egyetlen közös vonás volt: mindegyiknél nagyobb tér állt rendelkezésre. De mi a teendő abban az esetben, ha az előszoba-kérdést 1-2 négyzetméternyi területen kell megoldani? Szerencsére erre is van stílusos megoldás. A belga Feld cég kitalálta, hogyan fér el egy Piano a pici előszobában: Az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!